Het RS-virus zorgt weer voor problemen in Nederland. Vooral baby’s en jonge kinderen lopen risico. Het RIVM waarschuwt ouders en artsen om goed op te letten. Maar niet alleen kinderen, ook zestigplussers met hart- of longziekten kunnen ernstig ziek worden van dit virus.
Wat is het RS-virus?
Het RS-virus (respiratoir syncytieel virus) komt vooral voor in de winter. Bij de meeste volwassenen veroorzaakt het alleen een verkoudheid. Toch kan het virus gevaarlijk worden voor baby’s, jonge kinderen, mensen met een zwakke weerstand en ouderen.
Op dit moment melden ziekenhuizen meer opnames van jonge kinderen met het virus. Bij ouderen is een infectie meestal milder, maar in sommige gevallen leidt het tot ernstige complicaties en zelfs een opname in het ziekenhuis.
Risico’s voor ouderen
Voor ouderen is het RS-virus een veelvoorkomende oorzaak van luchtweginfecties. Zij lopen meer risico door een zwakker immuunsysteem of andere gezondheidsproblemen. Het virus kan leiden tot aandoeningen zoals bronchitis, bronchiolitis of longontsteking.
Mensen met een verminderde weerstand, hartproblemen of longziekten hebben een nog groter risico. Dit komt doordat hun lichaam het virus minder goed kan bestrijden. Soms kan dit zelfs levensbedreigend worden.
Symptomen van het RS-virus
Het RS-virus verspreidt zich door kleine druppeltjes in de lucht, bijvoorbeeld bij hoesten of niezen. Ook kun je het krijgen via je handen en daarna je neus, ogen of mond aanraken. De eerste klachten verschijnen meestal twee tot acht dagen na besmetting.
Bij volwassenen en ouderen kan het virus beginnen als een simpele verkoudheid, maar de klachten kunnen snel verergeren. Dit zijn de meest voorkomende symptomen:
- Koorts
- Piepende ademhaling
- Snelle ademhaling
- Naar binnen trekkende huid tussen de ribben bij ademhalen
- Neusvleugels bewegen mee met ademhaling (neusvleugelen)
- Moeite met drinken
- Soms enkele seconden stoppen met ademhalen
- Grijze of blauwe kleur rond mond en nagels
- Sufheid of slaperigheid
- Oorontsteking
Vaccinatie biedt hoop
Na jaren van onderzoek zijn er nu vaccins en antistoffen beschikbaar tegen het RS-virus. Deze vaccins kunnen het risico op ernstige ziekte flink verkleinen. In Nederland overlijden gelukkig geen kinderen meer aan het virus, maar wereldwijd blijft het een groot probleem.
Met de nieuwe vaccins hoopt men dat de druk op ziekenhuizen vermindert. Vooral voor kwetsbare groepen, zoals baby’s en ouderen, biedt dit een belangrijke bescherming tegen ernstige complicaties.
Bron: Margriet