De methode om likdoorns te verwijderen is altijd hetzelfde. Het is de bedoeling om de eeltlagen zo lang te verzachten en te verwijderen totdat de likdoorn volledig verdwenen is. Hiervoor kun je ofwel een likdoorn-tinctuur uit de apotheek gebruiken, of een van de volgende huisremedies.
Likdoorns behandelen en verwijderen: zo werkt het
Huisremedies hebben als voordeel ten opzichte van kant-en-klare likdoorn-tincturen uit de winkel dat ze niet zo agressief zijn voor de huid. Het kan echter langer duren om likdoorns te verwijderen met huisremedies.
Tip: neem voor de eerste behandeling een voetbad, zodat de eeltlagen zacht worden en het gekozen middel beter kan doordringen.
- Appelazijn
Meng drie eetlepels appelazijn met een eetlepel water. Doop een doekje of een stukje watten in de oplossing. Bevestig dit met een pleister op de getroffen plek en laat het bij voorkeur de hele nacht inwerken.
- Uienschijfjes
Bevestig enkele uienschijfjes met een pleister of verband op de likdoorn en laat ze de hele nacht inwerken. Het is aan te raden om ook een sok over de voet te trekken, zodat alles op zijn plaats blijft.
- Ui en azijn combineren
De twee huisremedies kunnen ook perfect worden gecombineerd. Snijd een ui in stukjes en week deze minstens vier uur in rode of appelazijn. Leg vervolgens een stukje van de doordrenkte ui op de likdoorn, fixeer het met een pleister of verband en trek indien nodig een sok aan. Laat ook hier de ui de hele nacht inwerken.
- Zuiveringszout
Maak een pasta van drie delen zuiveringszout en een deel water. Breng dit aan op de getroffen plek en laat het aan de lucht drogen. De pasta hoeft niet per se de hele nacht in te werken en kan dus ook snel tussendoor worden aangebracht.
- Huislook
Als je een huislook in je tuin hebt, snijd dan één van zijn vlezige bladeren in twee platte helften. Bevestig een helft met de sappige binnenkant ’s nachts op de likdoorn.
- Propolis (bijenwas)
Heb je al gehoord van propolis? Het wordt geproduceerd door honingbijen en is zeer populair in de natuurgeneeskunde. Breng een dikke laag propolis-zalf aan om de likdoorn te bestrijden. Propolis kan ontstekingen remmen, de wondgenezing bevorderen en werkt ook effectief tegen schimmels, virussen en bacteriën.
Verwijder eeltlaag laag voor laag
Neem ongeveer elke twee dagen een voetenbad en verwijder de loskomende eeltlaag met een puimsteen of eeltvijl. Herhaal al deze stappen totdat alle eeltlaagjes zijn verwijderd en de harde keratinekegel is losgelaten.