3. Waarom sommige mensen sproeten hebben
Melanine is hier de hoofdrolspeler. Sproeten zijn de delen van je huid met een hogere concentratie melanine die niet gelijkmatig is verdeeld, maar in kleine groepen. Het mechanisme blijft echter hetzelfde: de delen van de huid met een hogere concentratie melanine worden actief bij blootstelling aan zonlicht. Dat is ook de reden waarom sommige sproeten vaak in de zomer verschijnen en dan in de winter verdwijnen.
Interessant is dat sproeten sneller lijken te verschijnen dan een normale bruine kleur, vooral omdat ze in kleine delen van het lichaam zijn gegroepeerd, waardoor ze meer opvallen in tegenstelling tot de sproeten. Maar melanine is eigenlijk altijd actief in alle huidtypen.
4. Waarom de huid rood wordt als die verbrand wordt door de zon?
Melanine is opnieuw verantwoordelijk voor de gebruinde huid. De mooie zonovergoten kleur waar we allemaal naar verlangen is niets meer en niets minder dan de reactie van de huid op wat zij beschouwt als een UV-aanval. Melanine werkt als een soort barrière en verhoogt de concentratie, waardoor deze stralen worden geabsorbeerd om onherstelbare schade te voorkomen. Daarom zien we onszelf bruin worden na een matige blootstelling aan de zon.
Maar niet alle huidtypes produceren dezelfde hoeveelheid melanine. Soms is de geproduceerde hoeveelheid niet voldoende om te voorkomen dat de UV-stralen de diepere lagen van onze huid bereiken. In dat geval worden die lagen uiteindelijk beschadigd, en we noemen het een zonnebrand. Zonnebrand ontstaat wanneer de tijd die we aan de zon worden blootgesteld, of de manier waarop we dat doen, de beschermende capaciteit van deze natuurlijke barrière overschrijdt. Een lichtere huid kan al in ongeveer 15 minuten verbranden, terwijl een donkerdere huid langer aan dezelfde straling kan worden blootgesteld zonder dat er iets mee gebeurt.
Op de volgende pagina’s vind je de laatste vaak voorkomende verschijnselen.