De symptomen van je menstruatie, zoals stemmingswisselingen, vochtretentie en buikpijn, zijn al vervelend genoeg. Maar sommige vrouwen maken het nog erger door hun gedrag tijdens deze periode. Om je klachten in de toekomst tot een minimum te beperken, laten we in dit artikel zien welke 6 fouten je NIET moet maken tijdens je menstruatie.
1.) Een tampon verwisselen zonder je handen te wassen
Vooral wanneer je onderweg bent en het snel moet doen, kan het gebeuren dat je door de stress vergeet je handen te wassen voordat je een tampon verwisselt. Dit kan vervelende gevolgen hebben. Er zitten namelijk vaak bacteriën op je handen die absoluut niet in de buurt van je intieme zone mogen komen. Om infecties te voorkomen, is het handig om altijd handdesinfectiemiddel of milde intieme doekjes bij je te hebben, of gebruik een tampon met een applicator.
2.) Een tampon ’s nachts in je lichaam laten zitten
Een fout die je absoluut moet vermijden, is het ’s nachts in je lichaam laten zitten van een tampon. Gewone tampons absorberen na langdurig gebruik magnesium in je lichaam en verstoren de vaginale flora. Hierdoor kunnen stafylokokkenbacteriën toxines produceren die het toxische shock syndroom (TSS) veroorzaken – een infectie die kan leiden tot ernstig orgaanfalen, circulatoire instorting en uiteindelijk zelfs de dood. Daarom wordt aanbevolen om tampons niet langer dan 6-8 uur in je lichaam te laten zitten en ’s nachts liever maandverband te gebruiken.
3.) Aspirine innemen tegen menstruatiepijn
Menstruatiepijn kan zo ondraaglijk zijn dat het lijkt alsof pijnstillers de enige oplossing zijn. In principe is daar niets mis mee. Maar je moet vermijden om aspirinetabletten te gebruiken tegen menstruatiepijn, omdat aspirine een bloedverdunnend effect heeft, waardoor de bloedingen nog sterker kunnen worden.
4.) Weinig beweging tijdens de menstruatie
Laten we eerlijk zijn: tijdens de menstruatie wil elke vrouw het liefst op de bank blijven liggen, series kijken en chocolade eten. Alleen al het idee om te sporten, roept een gevoel van ongemak op. Maar sport heeft eigenlijk een positief effect op menstruatieklachten. Door beweging ontspant het weefsel rond de baarmoeder, waardoor de krampen aanzienlijk verminderen. Daarom is het aan te raden om tijdens je menstruatie regelmatig een wandeling te maken.
5.) Geen magnesium innemen
Onverdraaglijke menstruatiepijn en hevig bloeden kunnen het gevolg zijn van een magnesiumtekort. Magnesium helpt de spieren samentrekken en ontspannen. Bij een tekort aan magnesium hebben de spiercellen meer moeite om te ontspannen, wat leidt tot krampen. Het is daarom raadzaam om enkele dagen voor het begin van je menstruatie te beginnen met het innemen van magnesiumtabletten of voedsel te eten dat rijk is aan magnesium, zoals volkorenbrood, bananen en zonnebloempitten.
6.) Niet openstaan voor nieuwe hygiëneproducten
Er was lange tijd geen goed alternatief voor tampons en maandverband. Maar nu er een alternatief is, zijn veel vrouwen nog steeds terughoudend om het uit te proberen: de menstruatiecup. De menstruatiecup heeft alleen maar voordelen. Het verlicht niet alleen pijn, maar is ook milieuvriendelijk en op de lange termijn goedkoper. Bovendien brengt het – mits goed schoongemaakt – aanzienlijk minder risico met zich mee op het ontwikkelen van het toxische shock syndroom. Het is zeker de moeite waard om het een kans te geven!
De menstruatie kan behoorlijk zwaar zijn. Maar nu je weet wat je beter kunt vermijden om je klachten in de toekomst zo minimaal mogelijk te houden, zal de volgende menstruatiecyclus zeker iets aangenamer zijn!