4. Goed voor de spijsvertering
Vezels dragen bij aan een regelmatige stoelgang en voorkomen obstipatie. Bèta-glucaan, dat in haver voorkomt, kan ook de diversiteit van darmbacteriën verhogen, wat kan bijdragen aan de verbetering van bepaalde spijsverteringsproblemen, zoals diarree, constipatie en het prikkelbaredarm syndroom.
5. Stabiliseert de bloedsuikerspiegel
Diabetes type 2, gekenmerkt door een verhoogde bloedsuikerspiegel, is een veelvoorkomende aandoening. Het wordt meestal veroorzaakt door een verminderde gevoeligheid voor het hormoon insuline. Hoewel er meer onderzoek nodig is, lijkt haver de bloedsuikerspiegel en insulinegevoeligheid te verbeteren. Dit wordt voornamelijk toegeschreven aan het vermogen van bèta-glucaan om een dikke gel te vormen die de opname van suiker in de bloedbaan vertraagt.
Havermout
De meeste havermoutproducten in de supermarkt zijn gemaakt van gerolde haver. Dit ontstaat door havergrutten (de hele graankorrel zonder oneetbare schil) te stomen en tot vlokken te rollen. Als de gerolde haver dunner is en langer is gestoomd, ontstaat instant havermout. De voedingswaarde blijft hetzelfde, omdat voor instant havermout ook de hele korrel wordt gebruikt. Het kookt sneller omdat de haver dunner is en langer is gestoomd. Er zijn ook haverzemelen, de buitenste laagjes van haverkorrels, gescheiden van het meel tijdens het malen. Ze bevatten veel oplosbare vezels en relatief veel eiwit.
Let op toegevoegde smaakstoffen
Let op havermoutproducten met toegevoegde smaakstoffen. Havermout met appel- en kaneelsmaak klinkt gezond, maar kan veel suiker bevatten. Het is beter om zelf fruit en kruiden toe te voegen. Vermijd ook kant-en-klare haverproducten met veel toegevoegde suikers, zoals mueslirepen en krokante muesli’s. Om te profiteren van alle gezondheidsvoordelen, moet haver deel uitmaken van een gezond dieet met andere volkoren granen, fruit, groenten, magere zuivelproducten en magere eiwitbronnen.