In de koude maanden zoeken veel mensen de warmte op, en waar kan dat beter dan in de sauna? Maar ook in de lente en zomer is een bezoek aan de sauna heerlijk ontspannend en goed voor je gezondheid. Sauna’s hebben veel voordelen, zoals het versterken van je immuunsysteem, verbeteren van je huidconditie, bevorderen van een betere nachtrust en positief bijdragen aan je algemene fitheid. Kortom: de sauna doet je altijd goed, ongeacht het seizoen.
15 dingen die je absoluut niet moet doen tijdens een saunabezoek
Net als bij andere activiteiten zijn er ook in de sauna bepaalde gedragsregels waar je je aan moet houden. Deze zorgen ervoor dat iedereen een prettige ervaring heeft, zonder ongemakkelijke situaties. Hier zijn 15 dingen die je absoluut niet moet doen tijdens een saunabezoek:
1. De deur openen tijdens een opgieting Let goed op wanneer je de sauna in- of uitgaat. Wacht altijd de opgieting af, want dit is vaak het hoogtepunt van een saunasessie. Als je de deur opent tijdens de opgieting, ontsnapt de stoom, inclusief de essentiële oliën die hieraan zijn toegevoegd, en verpest je de ervaring voor anderen.
2. Geen handdoek gebruiken Het is vanzelfsprekend dat je een handdoek onder je moet leggen als je in de sauna gaat zitten. Dit is vooral belangrijk op de bovenste banken, zodat je zweet niet naar beneden kan druppen. Niemand wil immers op een zweterige plek gaan zitten.
3. Te veel kleding dragen Het beste is om naakt de sauna in te gaan, zodat je huid optimaal kan zweten en afkoelen. Kleding kan dit proces verstoren en bacteriën kunnen zich door je zweet in de stof ophopen. Als je je ongemakkelijk voelt bij het naakt zijn, kun je een handdoek om je heen slaan. Zorg er wel voor dat je een extra handdoek onder je legt voordat je gaat zitten.
4. Sieraden dragen Draag geen sieraden in de sauna, vooral niet van metaal, omdat deze snel heet kunnen worden. Dit kan niet alleen ongemakkelijk zijn, maar zelfs brandwonden veroorzaken. Sieraden die nauw contact hebben met de huid, zoals een strakke ring, vormen minder risico omdat ze de warmte gelijkmatig afgeven. Let ook op met haarspelden en elastiekjes met metalen onderdelen, deze kunnen je haar en hoofdhuid beschadigen.
5. Anderen aanstaren Niemand vindt het fijn om aangestaard te worden, en dit geldt zeker in de sauna. Vermijd het om andere mensen te begluren. Ook intieme handelingen met je partner zijn niet gepast in de sauna. Dit kan andere bezoekers storen en is absoluut ongewenst gedrag.
6. Nat de sauna ingaan Hoewel je je voor elke saunasessie moet douchen, is het belangrijk dat je je goed afdroogt voordat je de sauna in gaat. Droge huid zweet beter en dat is tenslotte wat je wilt bereiken in de sauna.
7. Te dicht bij de oven komen Zorg ervoor dat je altijd voldoende afstand houdt van de hete stenen en de oven wanneer je de sauna betreedt of verlaat. Vooral kinderen moeten goed in de gaten worden gehouden, omdat de stenen erg heet zijn en ernstige brandwonden kunnen veroorzaken.
8. Te lang in de sauna blijven Een saunasessie mag niet langer duren dan 8 tot 12 minuten. Zeker niet langer dan 15 minuten, en dat alleen als je al wat ervaring hebt. Beginnende saunabezoekers maken vaak de fout om te lang te blijven, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Voel je je nog goed? Overdrijf het toch niet, vooral als je nog niet zo vaak in de sauna bent geweest.
9. Anderen niet lastigvallen De sauna is een plek om te ontspannen, dus storende geluiden en gedragingen zijn ongepast. Luide gesprekken, overdreven het zweet afvegen of te dicht bij andere gasten zitten, kunnen de rust verstoren. Vraag vriendelijk of het oké is als je naast iemand wilt gaan zitten en houd gepaste afstand.
10. Met volle maag in de sauna gaan Het is belangrijk om niet met een volle maag de sauna in te gaan, omdat dit je spijsvertering zwaar kan belasten en je bloedcirculatie negatief beïnvloedt. Maar ook met een lege maag de sauna ingaan is niet goed voor je bloedsomloop. Eet iets lichts voor je saunabezoek, maar overdrijf het niet.
11. Te snel opstaan Door de warmte in de sauna kan plotseling opstaan duizeligheid en andere problemen met je bloedsomloop veroorzaken. Sta daarom altijd langzaam op. Als je hebt gelegen, kun je het beste eerst een paar minuten rechtop gaan zitten voordat je de sauna verlaat.
12. Niet afkoelen na de sauna Om optimaal van de gezondheidsvoordelen van de sauna te profiteren, moet je jezelf na elke sessie goed afkoelen. Ga eerst een paar minuten naar buiten om frisse lucht in te ademen en koel daarna af onder een koude douche of in een dompelbad.
13. Ziek de sauna ingaan Als je ziek bent, en vooral als je koorts hebt, blijf dan weg uit de sauna. Niet alleen kun je anderen besmetten, maar de hitte belast je immuunsysteem en bloedsomloop nog meer, wat je herstel vertraagt. Als je merkt dat je een verkoudheid begint te krijgen, is het verstandig om de sauna te vermijden.
14. Alcohol drinken Vermijd alcohol voor en tijdens je saunabezoek. Alcohol verwijdt de bloedvaten en verlaagt je bloeddruk, wat kan leiden tot problemen met je bloedsomloop. Daarnaast onttrekt alcohol vocht aan je lichaam, wat extra belastend is. Drink in plaats daarvan water of kruidenthee, bij voorkeur na afloop van je laatste saunasessie.
15. Te weinig tijd nemen Plan voldoende tijd in voor je saunabezoek. Drie saunasessies vereisen minimaal twee uur, inclusief de rustpauzes tussen de sessies. Neem je tijd om volledig te ontspannen en haast je niet.
Het allerbelangrijkste tijdens een saunabezoek is dat je je op je gemak voelt en de ervaring niet verpest voor anderen. Respecteer de regels, houd rekening met andere gasten en geniet van de ontspanning die de sauna je biedt. Zo haal je het meeste uit je saunabezoek.