Infovandaag
  • Actueel
  • Huis & Tuin
  • Gezondheid
  • Verhalen
  • Boulevard
  • Video’s
  • Meer
    • Over ons
    • Privacy Beleid / AV
    • Cookieverklaring
    • Contact
No Result
View All Result
Infovandaag
No Result
View All Result
Home Gezondheid

10 essentiële babyweetjes die elke ouder moet weten

Stephanie van Dijk by Stephanie van Dijk
15 mei 2025

Ouder worden verandert je leven compleet. Het is een periode vol blijdschap, liefde, maar ook veel vragen. Elke baby is anders, maar er zijn een aantal feiten die iedere ouder kunnen helpen om hun kleintje beter te begrijpen. Van de eerste ademhaling tot het herkennen van je stem nog vóór de geboorte – deze inzichten maken het ouderschap nét een beetje makkelijker. In dit artikel nemen we je mee langs tien dingen die je als ouder écht wilt weten.

Selective focus photography of baby holding wooden cube

1. Een baby ademt pas na de geboorte

In de baarmoeder haalt een baby geen adem zoals wij dat doen. In plaats daarvan krijgt hij of zij zuurstof via de placenta en de navelstreng. Deze zorgen ervoor dat zuurstof en voeding van de moeder naar de baby gaan en afvalstoffen worden afgevoerd. Tot het moment van geboorte hebben de longen van de baby geen lucht nodig. Ze zitten vol met vruchtwater.

Pas na de geboorte verandert alles. Zodra het kindje wordt blootgesteld aan frisse lucht en een nieuwe temperatuur, wordt het ademhalingssysteem geactiveerd. Dat gebeurt vaak binnen tien seconden. Het lichaam schakelt over. De navelstreng wordt doorgeknipt, en de longen nemen het over. Een magisch moment, want met die eerste ademhaling begint het leven buiten de buik.

2. Baby’s kunnen al huilen in de buik

Misschien gek om te bedenken, maar baby’s kunnen al huilbewegingen maken voordat ze geboren zijn. Vanaf ongeveer 28 weken zwangerschap kunnen artsen via echo’s zien dat baby’s schrikken, diep ademhalen, hun mond open doen en met hun kinnetje trillen. Dat lijkt heel veel op huilen.

Baby yawning

Je hoeft je geen zorgen te maken: het is geen teken van verdriet. Het is simpelweg een manier om alvast te oefenen. Huilen is straks een van de eerste manieren waarop een baby om aandacht vraagt. Door dat nu al te oefenen, zijn ze straks beter voorbereid op het leven buiten de baarmoeder.

3. Zwanger worden verandert met de jaren

Veel mensen denken dat zwanger worden altijd even makkelijk is, maar dat is niet zo. Op je 25e heb je ongeveer 20% kans om zwanger te raken binnen drie maanden. Tegen de tijd dat je 35 bent, daalt dat naar ongeveer 12%.

Vrouwen worden geboren met al hun eicellen. Dat zijn er zo’n één miljoen. Maar vanaf 32 jaar begint die voorraad langzaam af te nemen. Rond je 35e versnelt dat proces. Op je 37e heb je er gemiddeld nog 25.000 over. Dat klinkt veel, maar het is een flink verschil vergeleken met het begin.

Woman in white long sleeve shirt

4. Meer kans op een tweeling als je ouder bent

Hoewel je vruchtbaarheid afneemt met de jaren, is er ook een verrassing: je maakt meer kans op een meerling. Dus wie later begint, kan zomaar met twee tegelijk eindigen. Dit komt door hormonale veranderingen in je lichaam. Je kunt dan meerdere eicellen tegelijk loslaten.

Voor sommigen is dat juist fijn: in één keer een groter gezin. Zeker als je pas later aan kinderen begint, kan dit een mooie kans zijn om toch meerdere kinderen te krijgen.

5. Oudere moeders hebben vaker een keizersnede nodig

Naarmate je ouder wordt, neemt ook de kans toe dat je een keizersnede nodig hebt. Dit kan bijvoorbeeld door een hoge bloeddruk of andere complicaties. Een keizersnede is veilig, maar het herstel duurt meestal wel langer dan bij een natuurlijke bevalling.

Woman holding stomach

Daarom is het goed om daar van tevoren over na te denken als je op latere leeftijd zwanger raakt. Het is geen reden om het niet te proberen, maar wel iets om rekening mee te houden.

6. Meer risico’s bij een zwangerschap op latere leeftijd

Behalve een grotere kans op een keizersnede, zijn er nog andere risico’s. Oudere moeders hebben vaker een tweelingzwangerschap, en dat vergroot het risico op vroeggeboorte of een laag geboortegewicht. Baby’s die te vroeg geboren worden, kunnen last krijgen van ademhalingsproblemen of leerproblemen.

Ook neemt het risico op chromosoomafwijkingen toe. Daardoor is er een grotere kans op bepaalde gezondheidsproblemen. Dat betekent niet dat het mis móet gaan, maar het is iets om goed te bespreken met een arts.

Person holding baby feet

7. Te veel stress is slecht voor de baby

Een beetje stress tijdens de zwangerschap is normaal en meestal onschuldig. Maar langdurige stress kan negatieve gevolgen hebben voor de hersenontwikkeling van je kind. Het kan zelfs de kans vergroten op ADHD of depressie later in het leven.

De hersenen zijn het eerste orgaan dat zich vormt in de buik. Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Rust nemen, praten over je zorgen en hulp vragen zijn allemaal manieren om stress te verminderen. Een ontspannen moeder helpt bij een gezonde start voor je baby.

8. Let op wat je eet tijdens de zwangerschap

Sommige producten kun je beter vermijden als je zwanger bent. Rauw vlees en rauwe vis kunnen bacteriën bevatten die schadelijk zijn voor je baby. Denk bijvoorbeeld aan listeria, die tot een ernstige infectie kan leiden.

Closeup photography of pregnant woman wearing blue panty

Vanaf de vierde maand is het ook belangrijk om gevarieerd te eten. Baby’s wennen dan al aan smaken. Eet je weinig verschillende dingen, dan heb je later misschien een kind dat lastig eet. Maar let op: niet alles mag. Vermijd ongepasteuriseerde kazen, rauwe eieren en alcohol.

9. Een beetje zonlicht is goed voor de botten

In de zesde maand van de zwangerschap gaan de oogjes van je baby open. Je baby merkt dan licht op, zelfs van buitenaf. Als je je buik af en toe aan zonlicht blootstelt, help je de baby om vitamine D aan te maken. Dat is belangrijk voor sterke botten.

Maar wees voorzichtig. Vermijd direct zonlicht tussen 10.00 en 15.00 uur, want dan is het te fel. Te weinig zonlicht kan leiden tot een tekort aan vitamine D. Dat kan later zorgen voor zwakkere botten of zelfs botziektes.

Barefooted baby covering white blanket

10. Je stem herkennen begint al in de buik

Wist je dat je baby in het derde trimester je stem al herkent? Dat is een bijzonder moment. Praten tegen je buik is niet alleen lief, het helpt ook bij de taalontwikkeling. De hersenen van je baby slaan je stem op, en dat is een belangrijke basis voor de communicatie na de geboorte.

Ook voor de band tussen ouder en kind is dit waardevol. Door nu al te praten, zingen of voorlezen, leert je baby jouw stem kennen. Dat zorgt na de geboorte voor een vertrouwd gevoel en een sterke band vanaf het eerste moment.

Baby’s zijn wonderlijke wezentjes, en het ouderschap is een groot avontuur. Met deze feiten ben je net iets beter voorbereid op wat komen gaat – of je nu al zwanger bent, een kinderwens hebt of gewoon nieuwsgierig bent naar het begin van een mensenleven.

Bron: Now I’ve Seen Everything

De informatie op deze website is bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en vervangt geen medisch advies. Bij gezondheidsklachten raden wij aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde zorgverlener. Infovandaag.nl is niet verantwoordelijk voor de juistheid van medische claims of andere gezondheidsgerelateerde informatie.
Lees meer ➜ Lees meer ➜

MEEST GELEZEN

  • Koningin Máxima over groot verlies in haar leven: “Als je je eenzaam of somber voelt, heb je soms het idee dat je de enige op de wereld bent”

    Orthopeed: “Koningin Máxima lijdt aan deze vervelende aandoening”

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Groot verlies voor Catherine Keyl: ‘verdriet moffel ik weg’

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Wederom slecht nieuws voor Robèrt van Beckhoven: ‘z’n vrouw al jaar verliefd op ander’

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Niemand zag het aankomen, behalve zij: het stille verdriet achter Dennis’ vertrek in MAFS

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
- ADVERTENTIE -
- ADVERTENTIE -

© 2024 Infovandaag.

No Result
View All Result
  • Actueel
  • Huis & Tuin
  • Gezondheid
  • Verhalen
  • Boulevard
  • Video’s
  • Meer
    • Over ons
    • Privacy Beleid / AV
    • Cookieverklaring
    • Contact

© 2024 Infovandaag.