Samen een kind krijgen is iets moois. Maar hoe prachtig dat ook is, het zet je relatie flink op z’n kop. Veel stellen merken pas na de geboorte van hun kind hoe anders alles is geworden. De balans tussen ouder zijn én partner blijven is lastig. Relatietherapeut Inge de Heer begeleidt jonge ouders die hun weg kwijt zijn geraakt in hun relatie. Ze ziet het vaak gebeuren: mensen verliezen niet alleen de band met elkaar, maar soms ook met zichzelf.
Volgens Inge draait een gezonde relatie vooral om duidelijke communicatie. Dingen opkroppen of wegstoppen helpt niemand vooruit. “Als je verschil ziet in hoe jullie opvoeden of hoe jullie de relatie beleven, is het belangrijk om daarover te praten,” zegt ze. Als je dat niet doet, gaan die verschillen een eigen leven leiden. Dan stapelen de spanningen zich op, zonder dat iemand precies weet waarom.
De veranderingen na de komst van een baby
Veel ouders maken vooraf plannen. Ze willen het anders doen dan hun eigen ouders, of juist dingen beter aanpakken. Maar zodra de baby er is, blijkt het leven vaak heel anders te verlopen. Wat eerst logisch leek, voelt nu onrealistisch of te zwaar. En dat zorgt voor verwarring. Je wilde misschien rust, geduld en begrip tonen. Maar nu slaap je nauwelijks, ben je snel geïrriteerd en snap je je eigen reacties niet meer.
Dat gevoel van ‘wie ben ik nog?’ komt vaak voor. Inge de Heer hoort het vaak in haar praktijk. Als jij jezelf niet meer herkent sinds je ouder bent geworden, is het logisch dat je partner jou ook anders ervaart. Als je verandert en je partner verandert ook, maar jullie praten er niet over, dan groeit de afstand. Veel stellen zoeken pas hulp als hun kind al naar school gaat. “Dan is er eindelijk tijd om stil te staan bij elkaar, maar soms is het dan al te laat,” legt Inge uit.
Haar advies is simpel maar belangrijk: check regelmatig bij elkaar in. Vraag: “Hoe voel je je?” of “Waar zit je mee?” Die vragen kunnen voorkomen dat je uit elkaar groeit. Want als je pas praat als het misgaat, ben je vaak al te ver van elkaar verwijderd.
Signalen dat jullie relatie onder druk staat
1. Problemen worden vermeden
Af en toe ruzie maken is gezond. Het laat zien dat je iets wil oplossen. Als je alles maar inslikt om de vrede te bewaren, komen er alleen maar meer spanningen. Het is beter om irritaties op tafel te leggen. Vind je partner slordig? Zeg het. Erger je je aan iets kleins? Bespreek het. Zo geef je elkaar ook de kans om te groeien.
2. Andere prioriteiten zorgen voor afstand
Het is normaal dat je interesses verandert. Maar als één van jullie zich volledig stort op werk of hobby’s, en daardoor geen tijd of aandacht meer heeft voor de relatie, dan gaat het wringen. Zeker met een baby erbij moet je het samen doen. Heb je het idee dat je er alleen voor staat? Tijd om het gesprek aan te gaan.
3. Eén van jullie voelt zich buitengesloten
Een baby vraagt veel aandacht. Daardoor voelt een van de partners zich soms aan de zijlijn staan. Jaloezie op de baby klinkt heftig, maar het komt vaker voor dan je denkt. Als je partner zich buitengesloten voelt, kan dat leiden tot frustratie of afstand. Laat de ander meehelpen in de zorg. En plan ook momenten voor jullie samen in, al is het maar even een kop thee drinken zonder afleiding.
4. Dagelijks geruzie over kleine dingen
Ruzie over wie de sleutels kwijt is of wie de vaatwasser moet uitruimen? Als zulke discussies dagelijks terugkomen, is dat een teken van iets groters. Het gaat dan niet meer om die ene sok of dat bord op het aanrecht. Het gaat om irritatie die zich opstapelt. En hoe je ruzie maakt, zegt veel. Wordt er gescholden of uit frustratie geslagen met woorden? Dan is het tijd om te pauzeren en het respect terug te vinden. Humor kan helpen. Een grapje lucht het op en zorgt dat je niet steeds in de aanval gaat.
5. Jullie praten op een passief-agressieve manier
Korte opmerkingen, zuchten, boze blikken: het is een veelvoorkomende manier van communiceren in relaties die onder spanning staan. Maar dit helpt niemand. Je denkt dat je de ander een seintje geeft, maar die begrijpt het niet of doet er niks mee. Daardoor wordt je alleen maar bozer. En de sfeer in huis wordt er niet gezelliger op. Bespreek je gevoel op een rustig moment. Bijvoorbeeld ’s avonds als de baby slaapt. Zo voorkom je misverstanden.
6. Er is geen vertrouwen meer
Vertrouwen is de basis van elke relatie. Kun je niet zonder zorgen je partner een avondje laten uitgaan? Of check je steeds zijn of haar telefoon? Dan zit er iets niet goed. Jaloezie of wantrouwen zorgt voor spanningen. Blijf hierover praten. En lukt dat niet meer zonder ruzie? Dan kan relatietherapie uitkomst bieden.
Blijf praten, blijf verbinden
Een kind krijgen is misschien wel de grootste verandering in je leven. Het vraagt veel van jou, je partner en jullie relatie. Daarom is het belangrijk om elkaar niet te verliezen in de drukte van luiers, voedingen en gebroken nachten. Blijf elkaar zien, blijf praten en blijf checken hoe het met de ander gaat. Zo blijf je niet alleen goede ouders, maar ook partners voor elkaar. En dat is minstens zo belangrijk.
Bron: Ouders van Nu