3. Menstruatie en bevallen
Vrouwen hebben maandelijkse menstruaties; sommige vrouwen maken een zwangerschap en een bevalling door. In sommige gevallen kan echter een van deze drie genoemde aandoeningen tot bloedarmoede leiden. Overmatig bloeden tijdens een menstruatieperiode kan op korte termijn tot bloedarmoede leiden. Vooral omdat je deze cyclus elke maand doormaakt, kan dit je ijzerspiegel verlagen. Tijdens de zwangerschap kan de groeiende baby in je buik je eigen ijzergehalte doen dalen. Overmatig bloedverlies tijdens de bevalling of bloedverlies na de bevalling kunnen ook tot bloedarmoede leiden. Daarom is het verstandig een arts te raadplegen over de noodzaak extra ijzersupplementen te nemen als je zwanger bent of van plan bent zwanger te worden.
4. IJzertekort
IJzertekort kan leiden tot bloedarmoede. Dit is wanneer er te weinig ijzer in je rode bloedcellen zit. Dit is de meest voorkomende vorm van bloedarmoede. Als je niet genoeg ijzer in je bloed hebt, kan je beenmerg niet genoeg hemoglobine maken voor de rode bloedcellen. Het is heel eenvoudig om meer ijzer in je voeding op te nemen. Door met veel meer bladgroenten te koken en een gietijzeren pan te gebruiken, kun je het ijzergehalte in je maaltijden verhogen. In extreme gevallen zal de dokter ijzersupplementen voorschrijven.
5. Vitaminetekort
Pernicieuze anemie is een aandoening waarbij je lichaam niet genoeg vitamine B-12 heeft. Je lichaam bevat veel opgeslagen reserves van vitamine B-12 en soms duurt het jaren voor er een tekort ontstaat. Het is ook mogelijk dat je lichaam deze vitamine niet kan verwerken, waardoor dit tekort zich sneller openbaart. Op lange termijn heeft een tekort aan vitamine B-12 neurologische gevolgen omdat dit het zenuwstelsel aantast. Het is mogelijk dat je tintelingen en gevoelloosheid in je handen en voeten begint te voelen. Dit kan overgaan in het ontwikkelen van een zwaar gevoel en moeite met lopen. Er kunnen ook coördinatieproblemen en mentale stoornissen ontstaan.
6. Beenmergfalen
Beenmerg speelt een belangrijke rol bij de vorming van botweefsel. Het is vooral bekend omdat beenmerg Multipotente stamcellen bevat. De stamcellen in het beenmerg maken bloedcellen; witte bloedcellen (leukocyten), rode bloedcellen (erytrocyten) en bloedplaatjes (trombocyten). Een tekort aan beenmerg leidt tot bloedarmoede omdat de juiste aanmaak van bloedcellen onmogelijk is. Dit komt veel voor bij aandoeningen als leukemie, myelofibrose, lymfoom en aplastische anemie.
Bekijk de rest op de volgende pagina!