De tragische vondst van de lichamen van Klaas Bijl (67) en zijn kinderen Jeffrey (10) en Emma (8) heeft Nederland diep geraakt. Dagenlang werd er gezocht naar hen, nadat ze als vermist waren opgegeven. Uiteindelijk werden ze samen gevonden in een auto die in het water lag. Voor veel mensen is het een groot verdriet, maar vooral voor de familie is het niet te bevatten. Mariska, de voormalige stiefdochter van Klaas, sprak in tranen met Hart van Nederland. Haar woorden maakten pijnlijk duidelijk hoe groot de schok is.
Onbegrip en verdriet overheersen
Mariska kon haar tranen niet tegenhouden toen ze gevraagd werd naar haar gevoelens. Ze begreep absoluut niet hoe iemand zoiets kan doen. “Ik snap echt niet dat je je eigen kinderen meeneemt in zoiets vreselijks,” zei ze huilend. Haar verdriet ging niet alleen over Jeffrey en Emma, maar ook over Klaas zelf. Ze vertelde dat hij vroeger haar stiefvader was. Hij had een relatie met haar moeder, die bijna twaalf jaar geleden overleed.
Voor haar is het onvoorstelbaar dat juist hij dit gedaan zou hebben. Ze zei duidelijk: “Ik kan er gewoon niet bij. Dat iemand hiertoe in staat is.” De pijn in haar stem liet zien hoe diep dit alles haar raakt. Ze kende de familie goed en volgde het nieuws iedere dag. Volgens haar was het alsof ze in een nachtmerrie zat waaruit ze niet kon ontsnappen.
Klaas had problemen, volgens Mariska
Hoewel Mariska het allemaal nauwelijks kan geloven, zegt ze wel dat Klaas volgens haar al langer niet in balans was. Ze vertelde dat hij veel dronk en vooral aan zichzelf dacht. “Hij was egoïstisch,” zei ze. “Hij zette zichzelf altijd op de eerste plek.” Volgens haar kon hij moeilijk omgaan met gevoelens of tegenslagen. Toch had ze nooit verwacht dat het zover zou komen. “Ik had dit nooit gedacht, echt nooit,” herhaalde ze meermaals. Ze kende hem als iemand met gebreken, maar dit ging voor haar alle grenzen voorbij.
Mariska was er ook bij toen de auto werd gevonden. Ze kende de plek goed, omdat haar zoon regelmatig bij de familie was. Daardoor was ze extra geraakt door de gebeurtenis. “Het is vreselijk. Onwerkelijk. Ik wil het nog steeds niet geloven,” zei ze. De plek waar de auto lag voelt nu griezelig en vreemd voor haar. Wat het nog pijnlijker maakt: Klaas kende het gebied goed. Hij had er eerder over gesproken en zou zelfs hebben gezegd wat hij van plan was.
Laatste keer gezien bij McDonald’s
De nachtmerrie begon afgelopen zaterdag. Klaas stapte met zijn kinderen in de auto en zei tegen zijn vriendin Mirka dat hij met ze naar McDonald’s ging. Daarna werden ze niet meer gezien of gehoord. Wat begon als een onschuldig uitje, veranderde in een drama. Niemand had dit kunnen voorzien. De schok in de omgeving is enorm. Nabestaanden blijven achter met veel verdriet en nog meer vragen. Hoe kon dit gebeuren? Waarom deed hij dit? Die vragen blijven voorlopig onbeantwoord.
Tijdens het onderzoek werd duidelijk dat de kinderen nog in de auto zaten toen die uit het water werd gehaald. Alles wijst erop dat ze zijn verdronken. Het Openbaar Ministerie denkt dat verdrinking inderdaad de doodsoorzaak is. Volgens de eerste informatie zijn er geen tekenen dat andere mensen erbij betrokken waren. Toch wil de politie niets uitsluiten. Ze bekijken camerabeelden en onderzoeken stap voor stap wat er precies is gebeurd. Ze proberen de tijdlijn van die dag zo goed mogelijk te reconstrueren.
Grote steun en een warm gebaar
Ondanks het verdriet is er ook een golf van steun op gang gekomen. De samenleving leeft intens mee met de nabestaanden. Woensdag werd er een geldinzamelingsactie gestart door Marleen Duit, die eerder betrokken was bij de zoektocht. Ze wilde een waardig afscheid mogelijk maken voor Jeffrey en Emma. Binnen een uur was het streefbedrag van 6.000 euro al bereikt. Daarna bleef het bedrag oplopen. Inmiddels is er meer dan 50.000 euro binnen. De familie is enorm dankbaar voor de steun en voelt zich gesteund door alle berichten en donaties van onbekenden.
Voor veel mensen in Nederland voelt dit alsof het dichtbij komt. Het verdriet van de familie raakt ook andere ouders en grootouders. De dood van twee jonge kinderen laat niemand koud. Overal zijn mensen bezig met dit drama. Ze praten erover op schoolpleinen, op werk en online. De vragen blijven rondzingen. Hoe konden de signalen gemist worden? Was dit te voorkomen geweest?
Bekijk het interview hier:
Verdriet blijft hangen in Nederland
De komende tijd wordt zwaar voor iedereen die betrokken is. Het verdriet is niet in woorden uit te drukken. Vooral voor de moeder van de kinderen is dit een onmenselijk verlies. Maar ook voor andere familieleden, vrienden en bekenden is het een zware tijd. Iedereen probeert een manier te vinden om dit te verwerken. De dood van jonge kinderen laat diepe sporen na. Het gevoel van ongeloof blijft. De stilte die zij achterlaten is haast ondraaglijk. De komende weken zullen vooral in het teken staan van rouw, herinnering en steun.
Wat er precies in het hoofd van Klaas omging, zal misschien nooit duidelijk worden. Maar wat vaststaat, is dat zijn daad een groot en blijvend litteken heeft achtergelaten. Niet alleen bij zijn naasten, maar bij heel Nederland.
Bron: Menszine