Iedereen ken het wel de kliekjes die je overhebt van de avond ervoor. Je maakt er soms een nieuw gerecht mee of het is net genoeg om van te genieten bij de lunch. Maar wist je dat die overgebleven etensresten van de avond ervoor best eens gevaarlijk kunnen zijn.
1. Aardappelen
Als gekookte aardappelen op kamertemperatuur worden bewaard, kunnen ze snel een bacterie ontwikkelen die voedselvergiftiging veroorzaakt. Bewaar gekookte aardappelen altijd zo snel mogelijk in de koelkast.
2. Uien, selderij en bieten
Deze drie ingrediënten vind je vaak in soep maar als je soep opnieuw verwarmt kunnen nitraten vrijkomen. Nitraten vind je in alle planten en in hoge hoeveelheden is dit schadelijk. Herhaaldelijk verwarmen van een soep kan zelfs er voor zorgen dat kankerverwekkende stoffen vrijkomen.
3. Champignons
De eiwitstructuur van paddestoelen en hun familieleden veranderen als je ze opwarmt. Ze veranderen zodanig dat ze gevaarlijk worden. Ook moet je champignons na bereiding niet op kamertemperatuur bewaren, dan komen er namelijk giftige stoffen vrij. Bewaar ze na het bereiden zo snel mogelijk in de koelkast en maximaal 1 dag.
Vind de overige 4 voedingssoorten op de volgende pagina.