Begin jij de dag met een lekker kopje koffie? Gooi het drab dat achterblijft in het filter of opvangbakje niet in de prullenbak – gooi het liever in de tuin. De meeste tuinplanten lusten wel een hapje koffieprut. Het is een natuurlijk grondstof en rijk aan stikstof, kalium en fosfor. Dit zijn nu nét de bestanddelen in kunstmest! Zie het dus als een low-budget plantengroeimiddeltje dat ook nog eens de ongewenste bezoekers in je tuin op afstand houdt. Wat wil je nog meer?
Bladluizen? Koffiedik elimineert ze. Katten in de tuin? Koffiedik verjaagt ze. Naaktslakken? Koffiedik bestrijdt ze. Niet veel mensen weten het, maar met koffieprut heb je dus zwart goud in handen! Het is dan ook één van de meest gedronken dranken ter wereld – en niet alleen mensen genieten enorm van zo’n bakkie. Koffieprut is licht zurig en daar zijn planten zoals rozen, lavendel en hortensias dol op. Gooi de filterzakjes, de koffieprut in de espressomachine, en zelfs de koffiepads niet weg: hier kan je het allemaal voor gebruiken in de tuin.
Moestuin
Een moestuin aanleggen is niet zo moeilijk – maar ‘m goed onderhouden en ervoor zorgen dat je planten groeien is makkelijker gezegd dan gedaan. Voor een goed bloeiende en groeiende moestuin is voeding van je bodem met compost een must. Je kan al je kruiden en groenten een vliegende start geven door wat koffieprut te mengen met aarde, en dit bij de plantjes te voegen. Zeker weten dat je wortelen, pompoenen en tomaten het heel goed doen met net dat beetje extra.
Ook aardappels, pastinaak, mais, paprika, rabarber, komkommers, courgette, andijvie, selderij en rucola groeien erg goed als er koffiedik aan de aarde wordt toegevoegd; net zoals kruiden (salie, peterselie en rozemarijn), fruitstruiken (zoals blauwe bessen, bramen en veenbessen), citrusbomen en vijgenbomen. Maar let op: strooi niet te vaak. Te veel koffiedik betekent ook meer stikstof, wat er toe kan leiden dat er meer bladvorming en minder vruchtvorming komt. Op de volgende pagina lees je waar je de koffiedrab nog meer kunt gebruiken.