Rode wijn, een favoriet bij velen voor zijn rijke smaak en verfijnde aroma’s, kan soms onverwachte hoofdpijn veroorzaken. Maar waarom gebeurt dit eigenlijk? Is het de wijn zelf, of zit er meer achter? In dit artikel duiken we in de wetenschap achter deze vervelende kater en geven we tips om het te voorkomen.
1. Tannines: de verborgen schuldige
Een van de voornaamste redenen voor hoofdpijn na het drinken van rode wijn zijn tannines. Dit zijn natuurlijk voorkomende verbindingen in de schil van druiven. Tannines zijn verantwoordelijk voor de drogende sensatie in je mond bij het drinken van rode wijn. Studies suggereren dat tannines serotonineniveaus in de hersenen kunnen beïnvloeden, wat hoofdpijn kan veroorzaken bij sommige mensen.
2. Histamine en tyramine: stille aanstichters
Rode wijn bevat ook hogere niveaus van histamine en tyramine, chemicaliën die kunnen bijdragen aan hoofdpijn. Histamine, dat vrijkomt bij allergische reacties, kan migraine veroorzaken bij gevoelige personen. Tyramine, een andere chemische stof die de bloeddruk kan verhogen, wordt ook in verband gebracht met hoofdpijn.
3. Zwavelverbindingen: nog een boosdoener
Zwavelverbindingen, gebruikt als conserveringsmiddelen in wijn, kunnen ook hoofdpijn veroorzaken. Hoewel de hoeveelheid zwavel in wijn meestal laag is, kunnen mensen met een zwavelallergie of -gevoeligheid hierdoor hoofdpijn ervaren. Tips om dit te voorkomen? Lees het op de volgende pagina.