Met de warmtewin-gevel kun je je huis verwarmen zonder gas, tegen lagere energiekosten en zonder het lawaai van een buitenunit. Deze Nederlandse innovatie is zelfs efficiënter dan een luchtwarmtepomp op stroom en kan ook koelen in de zomer. Toch kent het systeem ook enkele nadelen.
Hoe werkt de warmtewin-gevel?
De warmtewin-gevel vangt zonlicht op en slaat de warmte op in een groot reservoir, dat later als warmtebron dient. Bijna tien jaar werkten bedrijven als prefabhuizenbouwer Emergo, verffabrikant AkzoNobel en TNO aan deze unieke gevel. TNO en Emergo richtten samen het bedrijf Calosol op, dat zich specialiseert in deze zonactieve gevels.
AkzoNobel ontwikkelde een speciale coating die zonnewarmte opvangt en opslaat. Deze warmte is onzichtbaar infraroodlicht, dat bijna 50% van het zonlicht vormt. Het systeem werkt als vloerverwarming en bevindt zich achter de gevel.
Op de gevel worden aluminium panelen geplaatst die de warmte van de zon opvangen. Achter deze panelen loopt een systeem met buizen gevuld met water, dat door de zon wordt opgewarmd en in een buffer wordt opgeslagen.
Dit warme water kan meteen via een warmtepomp worden gebruikt voor verwarming en warm water. Zonnepanelen op het dak voorzien de warmtepomp en andere apparaten van stroom. Het voordeel van dit systeem is dat het stil is en dat je geen gasaansluiting of lawaaiige buitenunit nodig hebt, zoals bij een traditionele warmtepomp.
Voordelen en nadelen van de warmtewin-gevel
Het belangrijkste voordeel is dat de zonactieve gevel 30% minder stroom verbruikt dan een volledig elektrische luchtwarmtepomp. In de zomer kan de gevel zelfs koelen, omdat koud water door het systeem kan stromen en warmte via de gevel wordt afgevoerd.
Onderzoek toonde ook aan dat donkere kleuren beter presteren dan lichte, maar dankzij een speciale coating kunnen ook witte panelen tot 37% warmte opnemen en zwarte zelfs tot 95%.
Toch is de warmtewin-gevel nog niet geschikt voor gewone huizen. Voor een gemiddelde woning is het systeem namelijk ongeveer 4000 euro duurder dan een luchtwarmtepomp. Daarom is het systeem nu vooral beschikbaar voor grote gebouwen, zoals kantoren en sporthallen. Op dit moment worden in Nederland proeven gedaan met woningen, maar de installatiekosten blijven voorlopig nog hoog.
Ervaringen uit de praktijk
Toch zijn er positieve ervaringen. In Brabant testten woningcorporaties het systeem in enkele huurwoningen. Bewoners merken dat het verwarmen van hun woning iets langer duurt dan met gas, maar dat de temperatuur stabiel blijft. De energierekening gaat omlaag en bestaande radiatoren kunnen gewoon worden gebruikt.
Ook bedrijven zien de voordelen. Theater De Kring in Roosendaal wil bijvoorbeeld de gevel van hun 25 meter hoge toren vervangen door een warmtewin-gevel. Theaterdirecteur Jan-Hein Sloesen vertelt dat het theater dankzij dit systeem geen dure, lawaaiige warmtepomp hoeft te installeren. De gasrekening van 165.000 euro per jaar kan hierdoor verdwijnen, waardoor de investering snel terug te verdienen is.
Warmtewin-gevel als inkomstenbron
Het systeem levert zelfs zoveel warmte dat naastgelegen gebouwen zoals een museum en een kerk kunnen worden verwarmd. Het theater ziet dit als een kans om inkomsten te genereren. Op de lange termijn kunnen ze zelfs omliggende huizen van warmte voorzien, waardoor de warmtewin-gevel een verdienmodel wordt.
De complete renovatie van Theater De Kring kost 12 miljoen euro. De gemeente Roosendaal staat garant, maar de gemeenteraad moet het plan nog goedkeuren. Als alles goed gaat, kan dit duurzame project binnenkort van start gaan.
Bron: RTL Nieuws