5. Baking soda
Dezelfde regels voor gemalen kruiden gelden ook voor bakingrediënten. Zakjes baking soda verliezen na verloop van tijd hun rijsvermogen, wat voor jou een trieste, platte cake betekent. U kunt hun zuurgraad testen met dit eenvoudige experiment in uw keuken: Meng baking soda met azijn en bakpoeder met heet water. Als ze schuimen en bubbelen, betekent dit dat de ingrediënten nog vers genoeg zijn om te bakken.
6. Thee
Je theezakjes moet je binnen een jaar gebruiken, want de oliën in de thee worden oud en geven je kopje thee een slechte smaak. Hetzelfde geldt voor koffiebonen en koffiedik. Koffiebonen en -dik kun je het beste binnen twee tot vier weken nuttigen. Liefhebbers van oploskoffie hebben iets meer tijd: ongeveer twee maanden.
7. Ingeblikt voedsel
Je denkt misschien dat groenten in blik een leven lang meegaan, maar hoe langer ze op je plank staan, hoe groter de kans is dat de textuur van het blik afbreekt en je groenten een metaalachtige, blikkerige smaak krijgen. Bijvoorbeeld, ingeblikte goederen met een hoog zuurgehalte zoals augurken kunnen 12 tot 18 maanden meegaan, maar ingeblikte groenten met een laag zuurgehalte zoals maïs kunnen tot vijf jaar meegaan.
Weet jij hoe lang je olijfolie kan gebruiken? Je leest het op de volgende pagina.