Mensen letten tegenwoordig goed op wat ze eten. Soms ontdekken ze dat ze iets niet meer kunnen verdragen, zoals gluten. Dan moet je misschien stoppen met het eten van bepaalde broden. Maar wat doet dat nou met je lichaam, als je na al die jaren ineens geen brood meer eet? Dit is wat er gebeurt.
Invloed op bloeddruk na stoppen met brood
Het bloed in je lijf wordt door je hart rondgepompt. De kracht waarmee dit gebeurt, heet bloeddruk. Te veel zout in je eten kan een hoge bloeddruk veroorzaken. Omdat in veel broodsoorten veel zout zit, kan brood dus de kans op een hoge bloeddruk verhogen. Als je stopt met brood eten, kan het net andersom werken en je bloeddruk verlagen.
In 2020 was er een studie gepubliceerd in het blad Nutrients die dit verband bevestigde. De studie betrok volwassenen van 20 tot 50 jaar uit Mexico-Stad. Er werd voorgesteld om minder zout in brood te doen, zodat mensen makkelijker hun bloeddruk onder controle konden houden.
Gewichtsverlies door minder brood
Brood wordt vaak gezien als boosdoener van gewichtstoename. Hierdoor denken mensen soms dat ze geen brood meer moeten eten om af te vallen. Maar het is eigenlijk de algemene vermindering van calorieën die helpt bij het afvallen, niet alleen het weglaten van brood. Ontdek nog 2 andere gevolgen op de volgende pagina.