Oorzaak van de afterdinnerdip
Heb je dat ook weleens? Na een lekkere lunch voel je je opeens heel moe. Je ogen willen dicht, en je hoofd wordt zwaar. In een warme vergaderzaal kan dat gevoel nog sterker zijn. Misschien denk je aan een kopje koffie om weer wakker te worden. Maar waarom word je eigenlijk zo moe na het eten? En kun je daar iets tegen doen?
Er zijn verschillende ideeën over waarom je een dip krijgt na het eten. Sommigen zeggen dat het komt doordat je bloedsuiker verandert, of omdat er tijdens het verteren minder bloed naar je hersenen gaat. Maar wat is hier nou echt van waar?
Sander Kersten, een expert in voedingswetenschappen aan de Wageningen Universiteit, vertelt dat het lastig is om precies te zeggen wat de dip veroorzaakt. Veel theorieën zijn namelijk niet echt bewezen.
De afterdinnerdip en je bloedsuikerspiegel
Een bekende theorie is dat je moe wordt doordat er na het eten veel bloed naar je maag gaat. Daardoor zou er minder bloed overblijven voor je hersenen. Maar Kersten zegt dat dit niet klopt. Je lichaam zorgt er namelijk voor dat je hersenen altijd genoeg bloed krijgen.
Een andere gedachte is dat je bloedsuikerspiegel laag wordt na het eten, en dat je daarom moe wordt. Maar ook dit is niet waar, volgens Kersten. Je bloedsuikerspiegel gaat wel omhoog en daarna omlaag na het eten, maar tegen de tijd dat het echt laag is, is het meestal al laat in de middag. Dus op het moment dat je de dip voelt, is je bloedsuikerspiegel juist nog hoog. Veel van deze oude ideeën kloppen dus niet. Maar wat veroorzaakt de dip dan wel? Lees verder op de volgende pagina.