Iedereen streeft in het leven naar geluk, of dat nu gaat om trouwen met de liefde van je leven, het kopen van een eigen huis, of het maken van een wereldreis. Maar soms beleven we ook minder vrolijke tijden. Wetenschappers hebben nu zelfs ontdekt op welke leeftijd mensen gemiddeld het minst gelukkig zijn.
De U-vorm van geluk
Je hebt misschien wel eens gehoord over de gelukscurve. Deze theorie, ontwikkeld door economen, psychologen en sociologen in de jaren zeventig, toont hoe tevredenheid en welzijn in het leven van mensen verandert. Stel je de gelukscurve voor als een U-vorm. Als je hoger in de U zit, ben je gelukkiger. De linkerkant van de U staat voor onze kindertijd, en naarmate we ouder worden, neemt ons geluk af. We zakken naar het laagste punt van de U, waar we het minst gelukkig zijn, maar gelukkig klimmen we daarna weer omhoog.
De minst gelukkige periode
Niemand wil graag in het dieptepunt van de U zitten. Onderzoekers David Blanchflower en Andrew Oswald vroegen zich af wanneer dit moment van grootste ongeluk zou zijn. Ze bestudeerden data van twee miljoen mensen uit meer dan 70 landen en ontdekten dat mensen tussen 40 en 50 jaar de meeste symptomen van depressie, angst en stress vertoonden. Dit gold voor iedereen: mannen en vrouwen, rijken en armen, mensen met en zonder kinderen.