Ben jij ook iemand die meer knoflook toevoegt dan het recept vraagt? Je bent niet alleen. Veel mensen houden van die extra smaak. Maar die sterke knoflooklucht daarna? Daar is bijna niemand fan van. Hoe komt die sterke lucht eigenlijk? En wat kun je er tegen doen?
Waar komt die geur vandaan?
Als je knoflook snijdt of perst, komt er een stofje vrij, namelijk allicine. Dat zorgt voor die specifieke knoflookgeur en -smaak. Wanneer we knoflook eten, wordt allicine in ons lichaam omgezet naar zwavelachtige stoffen. Die stinken best wel. Deze zwavelachtige stoffen blijven een tijdje in ons lichaam. Ze gaan in ons bloed zitten en komen naar buiten als we ademen of zweten. Daarom helpt tanden poetsen niet altijd tegen knoflookadem. De knoflooklucht kan zelfs twee dagen in je adem blijven, afhankelijk van hoeveel en hoe je het gegeten hebt.
Hoe zorg je voor minder knoflooklucht?
We weten dat knoflook sterk ruikt. Maar als je er zo van houdt, wat kun je dan doen om minder naar knoflook te ruiken?
Probeer melk of yoghurt
Na het eten van knoflook kun je wat yoghurt eten of melk drinken. Onderzoekers hebben ontdekt dat melk de knoflooklucht in je adem kan verminderen. Volle melk werkt het beste. Dit komt omdat melk stoffen heeft die de knoflookgeur minder sterk maken. Maar let op: melk en yoghurt kunnen zelf ook een luchtje geven. Spoel je mond of poets je tanden daarna. Ontdek 4 geniale tips op de volgende pagina.