Je hoeft geen fortuin uit te geven aan dure superfoods zoals quinoa, chiazaden of gojibessen om gezond te eten. Veel mensen hebben al een soort ‘superfood’ in hun keukenkastje: havermout. Haver behoort tot de gezondste granen die er zijn, en er zijn genoeg goede redenen om dagelijks een portie havermout te nuttigen.
1. Rijk aan voedingsstoffen
Havermout is een schat aan voedingsvezels en eiwitten. Bovendien zit het boordevol essentiële vitamines en mineralen, zoals ijzer, magnesium, zink, selenium, B-vitamines, calcium en kalium. Dit is indrukwekkend voor een voedingsmiddel met relatief weinig calorieën; een portie van 40 gram havermout bevat ongeveer 150 calorieën.
2. Helpt je cholesterolgehalte te verlagen
Haver bevat aanzienlijke hoeveelheden bèta-glucaan, een oplosbare vezel. Beta-glucaan lost deels op in water en vormt een dikke, gelachtige substantie in de darmen. Deze gel hecht zich aan cholesterolrijke galzuren in de darm en verwijdert deze uit het spijsverteringskanaal en uiteindelijk uit het lichaam. Het is wetenschappelijk bewezen dat haver het totale cholesterolgehalte en het LDL-cholesterol (het slechte cholesterol dat de slagaders kan verstoppen) verlaagt. Deze gezondheidsclaim mag zelfs op de verpakking worden vermeld.
3. Helpt bij gewichtsbeheersing
Havermout is niet alleen een smakelijk ontbijt, maar het is ook zeer verzadigend. Hoewel er geen direct verband is aangetoond tussen het eten van havermout en gewichtsverlies, wijzen studies wel uit dat het de eetlust kan helpen reguleren. Een dieet rijk aan vezels kan het verlangen naar tussendoortjes verminderen. Lees snel verder op de volgende pagina voor meer redenen.