De vakantieperiode mag dan nog in volle gang zijn in Nederland, maar de distributiecentra beginnen al behoorlijk vol te raken met chocoladeletters en pepernoten. Wat dit jaar opvalt is de scherpe stijging van de kosten van cacao en suiker, die de prijs van deze lekkernijen drastisch heeft verhoogd.
Chocoladefabrikant Droste heeft onthuld dat chocoladeletters dit jaar 10 tot 15 procent duurder zullen zijn. Samen met de prijsverhoging van vorig jaar loopt dit al snel op tot 25 tot 30 procent. Commercieel directeur Bernard Brummelaar legt uit dat dit hard nodig is, met een stijging van 50 procent in de kosten voor cacao en 25 procent voor suiker.
Vorig jaar moest het bedrijf al drie prijsverhogingen doorvoeren. Zoals Brummelaar opmerkte: “Elke prijsverhoging is noodzaak, anders kunnen we hier het licht uitdoen.” Naast de grondstofkosten heeft het bedrijf ook te maken met hogere kosten voor transport, verpakking, lonen en energie. Energiekosten waren vorig jaar zelfs vier keer zo hoog als voor de coronapandemie.
Lees snel verder op de volgende pagina hoeveel het gaat kosten