Waarom vinden we bepaalde aandoeningen en ziekten gênant? Er zijn verschillende redenen. Ten eerste zijn bepaalde delen van ons lichaam, zoals de spijsverteringsorganen en genitaliën, vaak onderhevig aan taboes. Mensen die besmettelijke ziekten hebben, zijn ook bang om buitengesloten te worden. Bovendien zijn er ziekten waarbij men zich eerder schuldig voelt dat ze deze hebben gekregen. In dit artikel bespreken we niet alleen 11 ziekten die als bijzonder gênant worden beschouwd, maar ook welke gevaren het verbergen ervan met zich meebrengt.
Winderigheid
Hoewel winderigheid vaak het gevolg is van een ongunstig dieet (veel suikerhoudende dranken, grote maaltijden, weinig vezels), moet je dit probleem bespreken met je arts als het langdurig aanhoudt. Andere oorzaken kunnen voedselintolerantie, het prikkelbare darmsyndroom of bepaalde medicijnen zijn.
Constipatie
Constipatie komt vaak samen met winderigheid en is meestal ook voedingsgerelateerd. Omdat je geen laxeermiddelen gedurende lange tijd zonder medisch advies moet innemen (onder andere omdat ze dan het tegenovergestelde effect kunnen hebben) en constipatie bijvoorbeeld ook kan worden veroorzaakt door darmpoliepen, kankerzweren of hormonale onbalans (bijvoorbeeld bij een traagwerkende schildklier), moet je het bezoek aan de arts niet te lang uitstellen.
Aambeien
Mensen die vaak last hebben van constipatie worden vaak ook getroffen door aambeien. Dit kan zich uiten in een gevoel van een vreemd voorwerp, jeuk of lekkage in het anale gebied. Een oorzaak van de klachten is te hard persen op het toilet. Een arts kan bepalen hoe ernstig de aambeien zijn en of zitbaden en crèmes voldoende zijn voor de behandeling, of dat een operatieve ingreep noodzakelijk is.
Lees verder op de volgende pagina