Wanneer je een halve pan eten overhoudt na het eten, vraag je je misschien af of je het kunt bewaren in de koelkast of dat je het beter kunt weggooien. Het is belangrijk om te weten dat je niet alle voedingsmiddelen zomaar opnieuw kunt opwarmen. Er zijn een aantal voedingsmiddelen die je beter kunt weggooien als je ze over hebt.
Aardappelen
Aardappelen kunnen opnieuw worden opgewarmd, maar alleen als ze na de eerste keer bereiden meteen in de koelkast worden gelegd. Als de aardappelen afkoelen en op kamertemperatuur komen, kan de warmte de groei van de zeldzame bacterie botulisme stimuleren, wat kan leiden tot voedselvergiftiging.
Rijst
Bij het opnieuw opwarmen van rijst kan de baccillus cereus-bacterie ontstaan, die gifstoffen produceert die tot voedselvergiftiging kunnen leiden. Je voorkomt besmetting door het eten snel terug te koelen naar vier graden, niet langer dan twee dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik. Warm de rijst dus alleen opnieuw op als je deze na de eerste keer koken in de koelkast hebt bewaard.
Kip
Kip opnieuw verwarmen kan leiden tot veranderingen in de eiwitsamenstelling, wat tot problemen met de spijsvertering kan leiden. Daarom moet zowel de binnen- als buitenkant van de kip bij opwarmen een minimale temperatuur van 75 graden hebben. Dit kun je alleen meten met een keukenthermometer.
Bekijk nog meer voedingsmiddelen op de volgende pagina, ik weet zeker dat je deze vaak gewoon opwarmt!