In de geschiedenis hebben mensen alles gekauwd: van hars en paraffinewas tot Orbit. Zo kauwden mensen 5.000 jaar geleden bijvoorbeeld op stukken berkenbastteer. Teer heeft antiseptische eigenschappen en andere geneeskrachtige effecten, net als moderne kauwgom. Het is duidelijk dat deze gewoonte meer is dan een frisse adem of een afleiding. Het doet veel meer blijkbaar.
1. Het beïnvloedt je tanden.
Goed: Suikervrije kauwgom is een efficiënte bacteriedoder, die de tandpasta een waar voor zijn geld kan geven. Het beschermt uw tanden tegen tandbederf en tandvleesontsteking door extra speeksel te activeren dat zuren en etensresten wegspoelt. Het versterkt ook het glazuur door het aanbrengen van extra calcium en fosfaat.
Slecht: Maar als je tandvlees suiker bevat, heeft het een negatieve invloed op de gezondheid van je tanden. Bacteriën die in uw mondholte leven, verteren de suiker voordat het uw maag bereikt, wat resulteert in plakvorming op uw tanden. Het verhoogt ook het tandbederf na verloop van tijd.
2. Het verbetert het geheugen
Knabbelen aan kauwgum verhoogt je hartslag, bloedstroom en zuurstoftoevoer naar de hersenen. Een van de positieve effecten ervan is de cognitieve stimulans die we ervaren: het verbetert de alertheid, de denkverwerking, de besluitvorming en het geheugen. Helaas werkt het niet op lange termijn – het werkt alleen als u voor of tijdens bijzonder uitdagende taken kauwt
3. Het helpt bij het gewichtsverlies.
Goed: Gom kan soms onze eetlust onderdrukken. Na het kauwen van kauwgom in de ochtend, hebben mensen de neiging om minder honger te hebben. Het is zowel zoet als laag in calorieën, dus het kan je helpen bij het verminderen van snacks. Het verhoogt ook de energie-uitgaven, pompt je stofwisseling op en maakt je minder moe na het eten.
Slecht: Maar de reputatie van kauwgom als dieethulp kan een averechts effect hebben. De kauwende beweging en het constante speeksel zorgen ervoor dat je hersenen denken dat je echt honger hebt. En muntgom duwt je om naar junkfood te grijpen, in plaats van naar gezondere opties zoals fruit, omdat het ze vreselijk doet smaken. Kauwgomkauwers hebben ook de neiging om minder maaltijden per dag te eten, maar belasten je met calorieën als ze wel eten.
4. Het veroorzaakt kaakproblemen.
Voortdurend kauwen kan leiden tot een aandoening die de kaakgewrichten en de spieren eromheen aantast. Elke kaakbeweging – eten, lachen of zelfs spreken – gaat gepaard met hevige pijn die zich soms uitspreidt naar de nek en schouders. Het risico is vooral groot als u kauwt in momenten van stress, omdat mensen de neiging hebben om onbewust hun tanden te klemmen als ze nerveus zijn.
Lees de andere 4 tips op de volgende pagina.