Trending

Gooi jij je klokhuis of bananenschil in de bosjes? Dit kan het je kosten!

Tijdens een ontspannen boswandeling je appel opeten en het klokhuis in de bosjes gooien lijkt misschien onschuldig. Het is tenslotte natuurlijk afval dat vanzelf vergaat, toch? Maar volgens de wet is het niet toegestaan om zelfs organisch afval zomaar in de natuur achter te laten. Dit kan je namelijk een fikse boete opleveren, zelfs al gaat het om iets wat biologisch afbreekbaar is, zoals een klokhuis.

Red apple fruit on green grass during daytime

Klokhuis wordt gezien als straatafval

Veel mensen denken dat het prima is om fruitresten zoals bananenschillen of klokhuizen van appels en peren in de natuur achter te laten. Omdat het om organisch materiaal gaat dat na verloop van tijd vergaat, lijkt het geen probleem. Maar de wet ziet dit toch anders.

Volgens de regelgeving is al het afval dat je in openbare ruimtes achterlaat zonder gebruik te maken van een vuilnisbak, straatafval. Dit geldt niet alleen voor plastic, sigarettenpeuken of verpakkingen, maar ook voor fruitafval.

De wet maakt geen onderscheid tussen organisch en niet-organisch afval. Dit betekent dat het klokhuis van een appel of de schil van een banaan ook onder straatafval valt. Je bent dus verplicht om deze in een daarvoor bestemde vuilnisbak te gooien, zelfs als je denkt dat de natuur het vanzelf opruimt.

Een boete voor fruitafval

Green banana fruit on brown wooden table

De kans dat je daadwerkelijk een boete krijgt voor het weggooien van een klokhuis in het bos, lijkt misschien klein. Toch kan de politie hierop handhaven, en de boete bedraagt maar liefst 150 euro. Dit geldt ook voor ander organisch afval zoals bananenschillen. Het gaat hier om het principe van de wet: afval hoort in de vuilnisbak, ook als het biologisch afbreekbaar is.

Afval trekt meer afval aan

Een van de redenen waarom de boete voor het achterlaten van fruitafval zo hoog is, heeft te maken met het zogenaamde “afval trekt afval aan”-effect. Wanneer een gebied al vervuild is, zijn mensen sneller geneigd om er nog meer afval bij te gooien.

Als een berm vol ligt met bananenschillen en klokhuizen, lijkt het minder erg om daar ook jouw afval aan toe te voegen. Dit kan uiteindelijk leiden tot een vicieuze cirkel, waarbij zelfs niet-afbreekbaar afval zoals plastic flesjes wordt weggegooid.

Door je fruitafval netjes in een vuilnisbak te gooien, help je de omgeving schoon te houden. Mensen zijn minder snel geneigd om afval achter te laten als een plek er netjes uitziet. Dit draagt bij aan de leefbaarheid van de openbare ruimte en voorkomt vervuiling. Het lijkt misschien een kleine handeling, maar het helpt om de natuur schoon en aantrekkelijk te houden voor iedereen.

Bron: Radar